Billån (2023) – Sammenlign de bedste billån

Er du på udkig efter en ny bil, eller har du måske allerede fundet en, som du har planer om at købe, men mangler du penge til betaling heraf, så er der gode grunde til at læse med her.

Gennem et billån kan du få den kapital, du mangler til at finansiere dit bilkøb. Der findes flere forskellige typer billån hos låneudbyderne, som har forskellige vilkår og regler. Derfor er der visse oplysninger, du bør være opmærksom på, når du skal vælge et billån med gode vilkår i form af lave omkostninger og en passende løbetid.

Her på siden giver vi dig overblik over mulighederne for at optage et billån hos en låneudbyder ved at sammenligne flere udbydere, og vi giver dig ligeledes indblik i, hvad du bør være særligt opmærksom på for at få fat i det bedste billån med lav rente.

Et billån er i bund og grund identisk med andre former for lån. Denne type lån er blot øremærket til at blive brugt til en bil. Så i stedet for at betale for din bil kontant, så tager du i stedet et billån og betaler udbetalingen af bilen med dette. 

Generelt fungerer et billån på lige fod med andre lånetyper. Du låner et ønsket beløb til din bil og får stillet en tilbagebetalingsperiode for dit lån. Herefter betaler du lånet af hver måned, indtil din gæld er indfriet. Billån har også en rente, som kan variere fra lån til lån.

Find det billigste billån med flere tilbud

For at finde det billigste billån, anbefales det, at du altid starter med at indhente flere forskellige låntilbud fra forskellige låneudbydere og banker, således at du kan sammenligne disse.

Måden hvorpå du indhenter flere tilbud, sker nemmest ved at udfylde en online låneansøgning. Når du udfylder en ansøgning om et billån, som i øvrigt er gratis at gøre, vil du netop modtage flere forskellige uforpligtende lånetilbud fra forskellige låneudbydere. På den måde bliver det nemt at skabe et overblik over lånemulighederne.

Du sparer dels meget tid ved at udfylde en ansøgning, da du dermed ikke selv skal ud og indhente forskellige tilbud. Yderligere har du mulighed for at spare mange penge, da du nemt kan sammenligne de vilkår, herunder omkostningerne, som er forbundet med at optage de forskellige lån.

Man må huske på, at der er store forskelle på de forskellige låns vilkår, hvorfor det er vigtigt at sætte sig ordentligt ind i disse, såfremt man vil finde det billigste billån.

Ved at være opmærksom på de forskellige låns ÅOP, altså deres årlige omkostninger i procent, som også gennemgås mere uddybende senere på siden, kan du finde ud af, hvilket lån som er det billigste, når alle faktorer, såsom renter, gebyrer og øvrige vilkår, er medregnet i prisen.

Hvad er det bedste billån i 2023?

Der er stor forskel på, hvilken form for billån du ønsker. Derfor er svaret på, hvilket billån der er det bedste, også afhængigt af, hvilken type billån du leder efter. Et billån ser også forskelligt ud, afhængigt af om du ønsker et lån via et realkreditinstitut, et pengeinstitut, en bilforhandler eller en online låneudbyder. 

Hos et realkreditinstitut kan du med fordel sætte din ejerbolig i pant for et billån, hvilket vil give dig et fordelagtigt lån. Dette er også en billig måde at finansiere en bil på.

Et pengeinstitut kan give dig et traditionelt banklån, hvor prisen vil afhænge af dit kundeforhold til banken, samt din økonomiske situation. 

Det er muligt at optage et lån direkte hos en bilforhandler. Her bliver du oftest tilbudt en lavere rente, men en højere stiftelsesomkostning, siden bilforhandleren modtager en provision for denne type lån. 

I langt de fleste tilfælde er et online lån en hurtig og nem løsning. Online låneudbydere tilbyder en hurtig ansøgningsprocess og du kan modtage flere lånetilbud på én gang. Dermed kan du nemmere sammenligne det bedste billån for dine behov. 

Hvad er et billån?

Et billån er et lån, som optages med henblik på at købe en bil. Altså optages lånet med henblik på finansiering af en bil, og det er muligt at optage lånet til køb af adskillige forskellige bilmærker. Lånebeløbet (samlet kreditbeløb) vil naturligvis afhænge af bilens pris, som blandt andet afhænger af bilmærke, model, årgang mm.

Der kan være mange grunde til, at man ikke har mulighed for at betale bilen kontant og derfor har brug for et lån til bilfinansiering. Heldigvis er der gode muligheder for at få fat i fornuftige billån med en attraktiv rente.

Der findes både billån med eller uden udbetaling, hvor forskellen ligger i, om man på forhånd har pengene til udbetaling af bilen eller ligeledes skal låne hertil. Længere nede på siden kan du læse mere om henholdsvis billån uden udbetaling og med udbetaling.

Billån til en ny eller brugt bil

Det er både muligt at låne penge til en ny bil såvel som til en brugt bil. Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at der som regel er forskel på vilkårene herfor, alt afhængigt af om du skal købe en helt ny bil, eller en bil som er brugt.

Eksempelvis vil du ofte opleve, at der ikke er samme krav til at kunne ligge 20 % af bilens værdi i udbetaling, når der er tale om et nyt lån til en helt ny bil, lige såvel som at lånets rente typisk vil være lavere på den nye bil end ældre biler.

Det er endvidere vigtigt at påpege, at lånets løbetid ofte vil afhænge af bilens alder – altså om det er en ny eller brugt bil. Her vil det netop være således, at du skal kunne betale lånet tilbage med samme hastighed, som bilen forventes at falde i værdi, således at låneudbyderen har en form for sikkerhed i bilen, såfremt du ikke afbetaler rettidigt på lånet. Skal du sælge bilen, så vil dette yderligere sikre, at du ikke med samme sandsynlighed står med en gæld i forbindelse med dit nuværende billån ved salget.

Hvad skal man huske, når du køber en bil?

Uanset om du køber en ny eller brugt bil, så er der en række ting som du skal huske, når du køber din bil. Det er først og fremmest vigtigt at undersøge bilmarkedet, inden du køber bil. Her kan du med fordel undersøge priser og modeller, samt den bedste bilmodel for prisen. 

Hertil anbefales det også at undersøge din bilforsikring, da denne også indgår i din månedlige pris for din bil. Med disse oplysninger kan du fastsætte en vejledende budget for dit bilkøb.

Sørg også altid for at komme på en prøvetur i din bil, inden du køber den. Dette er den bedste måde at mærke, om bilen føles lige så god, som den lyder på papiret. Er det en brugt bil, så vær særlig opmærksom på, om alle bilens dele virker.  

Ved køb af en brugt bil, skal du også være opmærksom på restgæld. Tidligere ejer kan have registreret gæld i bilen, og denne gæld følger bilen. Derfor kan du lige pludselig stå med gæld i bilen, som du dermed skal tilbagebetale. 

Hvad er renten på billån?

Prisen på billån afhænger dels af renten, og der er stor forskel på, hvilken rente de respektive låneudbydere kan tilbyde.

Det ses i den forbindelse, at renten typisk kan spænde helt mellem ca. 1,25 % og 25 % hos de forskellige låneudbydere, og det er sjældent muligt at få et rentefrit billån. Lånets rente afhænger af en række forskellige faktorer, herunder de følgende:

  • Lån med eller uden udbetaling
  • Lån med eller uden sikkerhed
  • Lån til ny eller brugt bil
  • Lånets løbetid
  • Kreditvurderingen
  • Eventuel medansøger
  • Billån med fast eller variabel rente

Disse faktorer gennemgås uddybende nedenfor.

Renten på billån med eller uden udbetaling og sikkerhed

Først og fremmest afhænger renten på dit billån af, om du vælger et billån med eller uden udbetaling. Ved billån med udbetaling vil du netop typisk kunne få en lavere og dermed billigere rente, end hvis du vælger et billån uden udbetaling.

Samtidig er et billån med udbetaling typisk også et billån med sikkerhed eller pant i bilen. Det vil altså sige, at bilen stilles som en slags sikkerhed for banken, såfremt man ikke betaler af på lånet til tiden. Dette er ligeledes medvirkende til, at du som oftest vil kunne få en bedre rente på sikrede billån.

Renten på nye eller brugte biler

Bilens alder har ligeledes betydning for, hvilken rente du kan tilbydes på dit billån. Ofte vil det være således, at der er bedre renter forbundet med køb af en helt fabriksny bil sammenlignet med en gammel, brugt bil.

Det skyldes, at der er en større sikkerhed for låneudbyderen i at låne til den nye bil end til en, som har mange år samt mange kørte kilometer bag sig. Der er netop større risiko for, at den ældre bil går i stykker end den nye bil.

Rente, løbetid og pris – hvad skal man kigge på ved billån?

Det er vigtigt at være opmærksom på en række faktorer, når du vil undersøge et billån. For selvom prisen på bilen, og altså dit ønskede lånebeløb, oftest påvirker omkostningerne for dit billån, så gør en række andre faktorer sig gældende. 

Rente og løbetid er begge vigtige at overveje. Løbetid er den periode, du skal tilbagebetale dit billån. En længere løbetid betyder oftest en lavere rente, men dette er ikke altid den endelige pris, som du betaler for et billån. 

Mange billån har oftest også stiftelsesomkostninger og administrationsgebyrer, som du betaler udover lånebeløbet og renten. Derfor kan de månedlige omkostninger umiddelbart virke lave ved en lav rente og lang løbetid, men andre gebyrer kan hurtigt gøre dit billån dyrere.

Det anbefales derfor, at du særligt kigger på ÅOP, som står for årlige omkostninger i procent. Dette tal giver dig nemlig et samlet billede af dine omkostninger for billånet. Hvis din rente er lav, men ÅOP er høj, så er dette en indikator for, at der er høje stiftelsesomkostninger, og dermed er lånet dyrere end som så. Jo lavere en ÅOP, jo billigere vil det samlede lån være at tilbagebetale.  

Rentens påvirkning af løbetid

Løbetiden vil influere renten, og som følge heraf er dette ligeledes en faktor at være bevidst omkring ved sammenligning af de forskellige lånetilbud. Derfor må du ligeledes gøre op med dig, om du ønsker en lang løbetid og dermed også en lavere månedlig ydelse eller omvendt.

Ved sammenligning af de forskellige billån kan du finde ud af, hvordan løbetiden påvirker renten. Ofte vil ÅOP være lavere, hvis du vælger en længere løbetid, men husk på, at de samlede kreditomkostninger ikke nødvendigvis vil være lavere, da du således vil skulle tilbagebetale lånet over en længere periode.

Kreditvurderingens betydning for renten

Banken foretager en kreditvurdering af dig, hvilket indebærer en gennemgang af din privatøkonomi og herunder faktorer som dit rådighedsbeløb og tidligere eller eksisterende gæld og betalingshistorik heraf.

Disse informationer bruger låneudbyderen til at vurdere mulighederne for at kunne få sine penge betalt tilbage rettidigt. Har du en god økonomi, så vil med stor sandsynlighed også kunne blive tilbudt en bedre rente på dit billån.

Hvis du omvendt står registreret i RKI eller debitor registret, så har du ikke mulighed for at optage et billån, medmindre dette gøres med en medansøger.

Renten på billån med en medansøger

Har du mulighed for at låne penge til bilkøbet sammen med en medansøger, der har en god privatøkonomi, så er der gode muligheder for at få et billån med en lav rente. Årsagen hertil er, at låneudbyderens risiko således er spredt, hvorved låneudbyderen har gode muligheder for at få sine penge tilbagebetalt rettidigt.

Som tidligere påpeget, så kan du få et billån trods RKI; det vil være et krav at du har en medansøger, såfremt du står registreret i RKI eller debitor registeret.

Billån med fast rente eller variabel rente

Låneudbyderne tilbyder som regel, at du kan vælge mellem to forskellige slags renter, idet der skelnes mellem et billigt billån med fast rente og et billigt billån med variabel rente.

Førstnævnte er altså en lånetype, hvor den pålydende rente på forhånd er fastsat og således låst under hele lånets løbetid, hvorved den månedlige ydelse også vil være den samme over hele låneperioden.

Sidstnævnte er derimod lån, hvor den pågældende rente kan variere og således tilpasse sig rentesatserne på lånemarkedet. Altså vil den månedlige ydelse ligeledes kunne ændre sig, og dette kan både vise sig at være en fordel såvel som en ulempe.

Som oftest vil en variabel rente være lavere end en fast rente, hvilket skyldes den risiko, som er forbundet hermed, men til gengæld kan man ikke på forhånd være sikker på, hvad lånet ender med at koste. Det er således vigtigt at gøre op med sig selv, hvilken form for rente man foretrækker, og hvilken som passer bedst til ens økonomiske situation.

Andre faktorer som også påvirker prisen på billånet

Billånets rente har betydning for, hvad billånet i sidste ende kommer til at koste, men renten er ikke den eneste faktor, som har betydning.

Det er netop ikke kun renten, som influerer prisen på lånet, men ligeledes gebyrer såsom eventuelle oprettelses- eller etableringsgebyrer, administrationsgebyrer og tillægsgebyrer. Vær derfor altid opmærksom på eventuelle skjulte gebyrer og læs regler og vilkår grundigt igennem, før du optager et lån.

Selvom du kan finde billånet med den laveste rente, så kan dette billån ende med at være forbundet med højere samlede kreditomkostninger grundet diverse månedlige gebyrer.

Som følge heraf er det lånets ÅOP, du skal være opmærksom på for at få et retvisende billede af, hvilket lån som er billigst; ÅOP medtager alle de centrale oplysninger i beregningen af lånets pris. Du kan læse mere om ÅOP længere nede på siden.

Lån til bil på forskellige måder

Der findes flere forskellige måder til at optage lån til en bil, herunder kan man:

  • Optage et lån til bilen med eller uden sikkerhed
  • Optage et billån gennem friværdi i egen bolig
  • Optage et lån til bilen med eller uden udbetaling

Lån til bilen med eller uden sikkerhed

Du kan først og fremmest låne penge til en bil gennem et sikret lån hos en bank. Ved et sikret lån har låneudbyderen en sikkerhed i din bil, således at der for låneudbyderen er en lavere risiko forbundet med at låne pengene til dig.

Det skyldes, at låneudbyderen kan kræve at få solgt din bil for dermed at få sine penge tilbagebetalt, hvis ikke du afdrager på lånet til tiden. Denne type billån medfører typisk også en lavere rente. Når lånet er tilbagebetalt, vil panten i bilen naturligvis også blive fjernet.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der kan være andre omkostninger forbundet med det sikrede billån, idet der skal tinglyses en pant i bilen, som kan medføre et tinglysningsgebyr.

Omvendt kan man ligeledes optage et lån til bil uden sikkerhed. Her vil der som oftest være højere renter, idet der for banken er en højere risiko forbundet med at udbyde lånet.

Billån gennem friværdi i egen bolig

Har du en friværdi i din bolig, så vil der ofte være gode muligheder for at kunne optage et lån til finansiering af din bil herigennem. Det vil kræve, at du skal omlægge dit realkreditlån.

Du kan spare penge ved at låne penge på denne måde, men det kræver naturligvis, at du har en tilpas høj friværdi i din bolig, samt at du kan få lov til at omlægge dit eksisterende lån.

Billån med eller uden udbetaling

Der skelnes endvidere mellem billån med udbetaling eller uden udbetaling. Hvor et billån med udbetaling som regel er et sikret lån, så er et billån uden udbetaling en usikret lånetype. Vi gennemgår forskellen på disse nedenfor.

Billån med udbetaling

De fleste billån er forbundet med et krav om udbetaling til bilen, da du ved et sikret billån kun kan låne til op til 80 % af bilens pris. Udbetalingen vil altså være 20 % af bilens værdi, hvilket vil sige, at du skal kunne betale 20 % af bilens pris i udbetaling, når du optager lånet.

Står du eksempelvis til at købe en ny bil til 200.000 kroner, så vil det altså være 40.000 kroner, du skal kunne ligge i udbetaling, og er der derimod eksempelvis tale om en brugt bil til 50.000 kroner, så vil dette svare til 10.000 kroner i udbetaling.

Har du ikke mulighed for at betale de 20 % til udbetalingen i kontant, så vil det være nødvendigt med et billån uden udbetaling.

Fordele og ulemper ved billån med udbetaling

Fordelen ved et billån med udbetaling er, at der er tale om et sikret billån, hvorved du altså typisk også kan få et billigere billån, end hvis du optog et usikret billån uden udbetaling. Det skyldes den lavere rente og dermed ofte også en lavere ÅOP.

For nogen er dette imidlertid ikke en mulighed, idet de ikke har pengene til udbetaling. Ydermere er det vigtigt at huske på, at låneudbyderen har pant i bilen, hvorfor udbyderen vil kunne kræve bilen solgt, hvis ikke der betales af på den til tiden. Uanset om der er tale om et sikret eller usikret billån, vil vi naturligvis altid understrege vigtigheden af at betale af på billånet til tiden.

Hvor lang tid går der, før man modtager pengene?

Når du ansøger om et billån kan det variere, hvornår du modtager dit lån. Særligt er det størrelsen af dit lån og hvilken låneudbyder, du ansøger hos, som påvirker hvor lang tid det kan tage. 

Oftest tager større lån længere tid at få udbetalt. Dette skyldes først og fremmest den praktiske side af at overføre et større beløb til din konto. Derudover er der oftest en længere godkendelsesprocess ved større lån, for at optimere sikkerheden før du godkendes til et lån.

Forskellige låneudbydere har også forskellige tids udsigter for udbetalingen af dit lån. Låner du for eksempel hos en bank, kan ansøgningsprocessen og godkendelsesprocessen godt tage dage, måske endda en uge eller to, da en bankmedarbejder skal ind og lave en kreditvurdering af dig. 

Online låneudbydere kan oftest tilbyde en lidt hurtigere udbetaling. Dette er først og fremmest fordi selve ansøgningsprocessen er hurtigt og enkelt. Derudover har flere online låneudbydere fleksible åbningstider, så din låneansøgning for eksempel kan blive behandlet om aftenen eller i weekenden. Der går derfor ikke mere end få dage fra du ansøger, til du bliver godkendt og får udbetalt dit lån. 

Billån uden udbetaling

Der kan være flere forskellige grunde til, at du ikke har mulighed for at optage et billån med udbetaling. Er dette tilfældet, så er der heldigvis også flere låneudbydere, som tilbyder et fordelagtigt lån uden udbetaling.

Et billån uden udbetaling dækker hele bilkøbet – du skal således ikke selv først finansiere de 20 % af bilens værdi gennem egen udbetaling.

Der er ofte størst sandsynlighed for at kunne få et billån uden udbetaling, hvis lånet optages til køb af en ny bil, da der for låneudbyderen vil være mindre risiko forbundet med at låne dig penge til en ny frem for brugt bil.

Fordele og ulemper ved billån uden udbetaling

Fordelen ved et billån uden udbetaling er, at du får mulighed for at låne alle pengene til bilen, således at du kan finansiere hele bilkøbet gennem lånet. Dette er fordelagtigt, såfremt du ikke selv har penge til rådighed til udbetaling af bilen.

Omvendt så er en ulempe, at der ofte vil være højere renter og dermed større samlede kreditomkostninger ved billån uden udbetaling, da lånet således også vil være usikret. Samtidig vil den længere løbetid, som følge af det større lånebeløb, typisk også medføre, at det vil tage længere tid at blive gældsfri.

Heldigvis er der dog mange gode muligheder for at finde et fornuftigt lån med en fordelagtig rente, selvom lånet er uden udbetaling. Sammenlign billån via Samlo.dk for at finde ud af, hvor du får det absolut billigste lån – læs mere herom længere nede på siden.

Hvad er ÅOP?

Det er lovkrav, at alle låneudbydere skal oplyse lånets ÅOP. ÅOP er en forkortelse for lånets årlige omkostninger angivet i procent, der altså er et udtryk for alle de udgifter, som er forbundet med billånet. Medregnet i ÅOP er dermed både renter og diverse gebyrer.

ÅOP er således det nøgletal, du kan bruge til at få et retvisende indblik i, hvad prisen på lånet er, og som du dermed kan bruge til sammenligning af de forskellige billån, når de har samme løbetid. Jo lavere ÅOP, desto lavere vil prisen på billånet være.

Sammenlign de bedste billån via Samlo.dk

For at finde det bedste billige billån, skal du sammenligne billån gennem flere lånetilbud. Det er altså ikke nødvendigvis ved at gå ind i én bank, f.eks. Danske Bank, at du får det bedste billån – du skal indhente flere tilbud og sammenligne disse. Den bedste, nemmeste og hurtigste måde til dette er ved at ansøge om et billån via Samlo.dk, der efterfølgende sammenligner billån og indhenter de bedste tilbud til dig.

Beregn billån og lån penge nemt og billigt

Når du ansøger om et billån med henblik på at indhente tilbud og beregne prisen, skal du angive visse oplysninger om bilen, herunder hvilken årgang den er fra, hvilken type brændstof den bruger (eller, hvis det er en elbil, angive at du har brug for et grønt billån), evt. antal kørte kilometer og bilens registreringsnummer.

Hertil skal du gøre op med dig selv, om du ønsker en lang løbetid og dermed at den månedlige afbetaling er lavere, eller om du omvendt ønsker en højere månedlig betaling for således at få en kortere løbetid og dermed hurtigere få afbetalt dit billån. Ligeledes skal du vurdere om du har brug for at få et billån uden eller med udbetaling.

Ved at ansøge om et billån vil du modtage en række uforpligtende tilbud, som du efterfølgende kan sammenligne med henblik på at finde det bedste lån, som passer til dig og din økonomiske situation. Ved at sammenligne lånene kan du finde frem til det bedste billån med lav rente og således spare mange penge.

Som nævnt er det ikke ved blot at sammenligne billån ud fra deres forskellige renter eller månedlige betaling, at du finder det billigste billån, men ved at sammenligne deres ÅOP, at du kan få indblik i, hvilken som er den billigste løsning.

Når du sammenligner de forskellige lånetilbud ud fra lånenes ÅOP, er det naturligvis vigtigt, at lånene har den samme løbetid, da du ellers ikke får et retvisende billede af, hvilket lån som er billigst.

Hvor finder man det billigste billån? 

Når du bruger en online låneberegner kan du nemt skabe et overblik over dine muligheder for billige billån. Her kan du sammenligne omkostninger, renter og ÅOP, så du selv kan vælge det billigste billån for dig. 

Denne metode giver dig også mulighed for at sammenligne lån fra forskellige låneudbydere. Du vil nemlig både kunne sammenligne online låneudbydere og pengeinstitutter og se forskellen på ÅOP og renter hos disse låneudbydere.

Sørg altid for at vær opmærksom på løbetiden på det billån, som du undersøger. I mange tilfælde kan du selv vælge løbetiden for dit lån, men i andre tilfælde er det fastsat. Undersøg også eventuelle ekstra omkostninger og gebyrer, inden du vælger dit billån. 

Blot fordi et billån ser billigst ud ved første øjekast, kan der sagtens være andre omkostninger og gebyrer involveret i oprettelsen af lånet. Derfor er en låneberegner, som sammenligner billån, den nemmeste måde at skabe et overblik over de billigste billån.