Forbrugslån – Sammenlign de bedste forbrugslån (2023)

Der kan være mange grunde til, at man kan have brug for at låne penge til forbrug. Står du eksempelvis i den situation, at du har brug for et lån til at kunne udleve nogle af dine drømme, eller har du brug for at låne penge til at få økonomien til at hænge lidt bedre sammen i en periode, idet der er kommet uforudsete udgifter? Så er der gode grunde til at læse med her, hvor du kan få indblik i dine muligheder for at få et billigt forbrugslån.

Uanset formålet med forbrugslånet, så har du mulighed for at ansøge om et forbrugslån online. Vi giver dig overblik over lånemulighederne ved at sammenligne de forskellige udbydere på markedet. Hertil giver vi dig indblik i ansøgningsprocessen for at få fat i det billigste lån med en lav rente, som passer til din økonomiske situation.

Find det billigste forbrugslån med flere tilbud

Når du skal finde frem til det bedste og billigste forbrugslån, er der visse faktorer ved lånets regler og vilkår, du skal være opmærksom på. Først og fremmest anbefales det, at du altid indhenter flere tilbud, således at du kan sammenligne de gældende regler og vilkår, som er forbundet med at optage de tilgængelige lån på tværs af låneudbydere.

Når du laver en ansøgning om forbrugslån, vil du modtage lånetilbud fra forskellige låneudbydere/banker. Disse tilbud er gratis at modtage og er naturligvis helt uforpligtende.

Herunder kan du se hvilke faktorer, du særligt bør være opmærksom på, når du sammenligner renter og priser for de forskellige tilbud, for at finde frem til det billigste lån, der samtidig bedst matcher dine behov:

  • Årlige omkostninger i procent (ÅOP)
  • Renter og gebyrer, såsom ekspeditionsgebyr og dokumentgebyrer
  • Lånets løbetid – lånets tilbagebetalingsperiode og størrelsen på de månedlige afdrag
  • Lånets størrelse (lånebeløbet)

Disse faktorer uddybes ligeledes i de næstkommende afsnit.

ÅOP

Det første centrale tal, du skal være opmærksom på, er ÅOP, da dette nøgletal i procent angiver, hvor mange omkostninger, der årligt er forbundet med det pågældende lån. Altså indikerer ÅOP, om lånet er billigt eller dyrt at optage, og samtidig gør tallet det nemt og overskueligt at sammenligne lån.

Det vigtigt at undersøge de forskellige låns ÅOP, netop fordi der er så mange forskellige lån med høje renter og mange gebyrer. Altså kan du nemt komme til at vælge et dyrt lån, hvis du ikke først sætter dig ordentligt ind i lånets ÅOP; det dyreste lån er det, som har højeste ÅOP – og omvendt er det billigste det med lavest ÅOP.

Renter og gebyrer

Der er store forskelle på, hvilke renter og gebyrer der er ved de forskellige forbrugslån på markedet. Er du interesseret i at få nærmere indblik i, hvad den pågældende ÅOP præcist dækker over for de respektive lånemuligheder, så vil du kunne undersøge de specifikke renter og gebyrer, når du vurderer de forskellige lånetilbud.

Renter og gebyrer er som nævnt dog ligeledes medregnet i ÅOP, hvorfor det ikke er altafgørende at du sætter dig ind i de specifikke vilkår for renter og gebyrer – det vigtigste er lånenes ÅOP, når du skal finde det billigste lån. Alligevel vil vi altid anbefale, at du sætter dig grundigt ind i reglerne og vilkårene.

Lånets løbetid

Nogle af de parametre, som har indflydelse på hvor god en rente, du kan få, er henholdvis lånets løbetid og det samlede lånebeløb. Som regel vil det være sådan, at du kan opnå en bedre rente, såfremt du kan betale lånet hurtigere af ved at have højere månedlige afdrag og dermed en kortere tilbagebetalingsperiode.

Lånebeløbet

Du skal desuden gøre op med dig selv, hvilket lånebeløb du har brug for, således at du kan finde frem til det forbrugslån, der matcher din økonomiske situation og dine behov bedst muligt. Læs mere om mulighederne for at låne 30.000 kr her.

Størrelsen på lånet vil netop også have indvirkning på ÅOP. Ofte vil det være således, at små lån er forbundet med højere omkostninger. Årsagen hertil, at man ved større lån vil være en større kunde for låneudbyderen, samt at der således vil tilskrives renter til lånet over en længere periode, end hvis man låner et mindre beløb.

Du kan eksperimentere med at undersøge, hvorledes de forskellige lånetilbuds omkostninger i form af renter og gebyrer påvirkes af dine ønsker for henholdsvis lånebeløb og løbetid.

Hvad er et forbrugslån?

Et forbrugslån er, som navnet antyder, et lån som optages til forbrug. Et forbrugslån kan bruges til lige netop det, du ønsker eller har brug for; uanset om det er til at købe en ferie, til at betale af på regninger, til at købe en ny jakke eller til noget helt andet.

Et forbrugslån er derfor også kaldet et usikret lån, altså et lån hvor der ikke stilles en sikkerhed for lånet til låneudbyderen eller banken, og hvor der dermed ikke er et krav til, at pengene skal bruges som en investering til eksempelvis en bil eller bolig. Det er helt op til den enkelte låntager, hvad pengene går til.

Formålet med at optage et forbrugslån

Det anbefales naturligvis kun, at du optager et forbrugslån, hvis du har noget at bruge pengene til, altså en grund til eller et formål med at tage et forbrugslån. Hvis du omvendt blot ønsker at have en større sum penge til at stå på din konto, så vil et forbrugslån ikke være en anbefalelsesværdig løsning, da du netop betaler renter og har omkostninger forbundet med at have lånet.

Samtidig vil vi til enhver tid også understrege, at der findes alternativer til forbrugslån – eksempelvis kan du forsøge at lave en opsparing, og du kan skabe øget overblik over din økonomi ved at starte med at lægge et budget.

Der kan dog være situationer, hvor det ikke er muligt at lave en opsparing, eller hvor dét at lægge et budget ikke er nok til at løse den økonomiske situationen, hvorfor det alligevel vil være nødvendigt med et forbrugslån. Heldigvis er der gode muligheder for at finde et billigt lån med fornuftige lånevilkår; ved at sammenligne forskellige lånetilbud, efter indhentning heraf, er det muligt at finde frem til det lån, som passer bedst til dine lånebehov og din situation.

Hvor stort et beløb kan jeg låne?

Det varierer meget fra låneudbyder til låneudbyder, hvor stort et beløb man kan låne til forbrug. Generelt vil det være muligt at tage et forbrugslån, som varierer mellem 100 kroner og 500.000 kroner.

Det præcise beløb for, hvor meget man kan få lov til at låne, vil naturligvis også afhænge af den enkelte låntagers økonomiske situation, hvilket vurderes på baggrund af en såkaldt kreditvurdering. Har du en sund økonomi, så er der bedre lånemuligheder.

Kreditvurdering til forbrugslån

Alle banker vil foretage en kreditvurdering af låntageren, når der ansøges om at få et forbrugslån. Denne vurdering bruges til at få indblik i ansøgerens økonomiske situation og muligheder for at tilbagebetale sin gæld fra de lånte penge rettidigt.

Kreditvurderingen er baseret på faktorer som blandt andet indkomst, udgifter, øvrige gældsposter, tidligere lån og historikken bag tilbagebetaling herfor. Er der en medansøger, så vil en kreditvurdering af medansøgeren også foretages.

Vurderingen har altså betydning for størrelsen på dit forbrugslån og de lånevilkår, du vil kunne få; jo bedre økonomi du har, jo større beløb vil du også kunne få fat i og som regel også til bedre vilkår.

Hvad er renten på forbrugslån?

Alle forbrugslån er forbundet med omkostninger. Der er i mange tilfælde stor forskel på renterne på de forbrugslån, som udbydes hos bankerne. Udover at der er forskel på, hvor dyre lån de enkelte låneudbydere tilbyder, så afhænger renten også af bankens kreditvurdering af dig, som ønsker at optage et lån.

Har du en god og stabil økonomi, så vil du netop have bedre muligheder for at kunne få en bedre og mere fornuftig rente, end hvis din økonomiske situation er mere usikker.

Renten vil almindeligvis være højere ved usikrede forbrugslån end ved sikrede lån, idet banken ikke har en sikkerhed i det, du bruger pengene på, som hvis der eksempelvis blev optaget et traditionelt boliglån. Ved et boliglån ville långiver netop have pant i boligen og dermed en sikkerhed, såfremt man som låntager ikke afdrager på lånet til tiden.

Det er ikke unormalt, at renter på forbrugslån kan variere mellem ca. 2,95 % til ca. 25 % hos de forskellige banker. Det er imidlertid vigtigt at påpege, at det ikke nødvendigvis altid er bedst at vælge det forbrugslån, som har den laveste rente, da man kan risikere, at der så til gengæld er mange gebyrer forbundet med at optage lånet.

På baggrund heraf er det altid ÅOP, du bør vurdere lånene ud fra. ÅOP giver dig netop det bedste sammenligningsgrundlag til at få indblik i de omkostninger, der er forbundet med at optage de forskellige forbrugslån, og dermed kan dette tal bruges til at vurdere hvilket lån, som er billigst, når du modtager flere lånetilbud.

Hvor finder jeg billige forbrugslån?

For at finde billige lån er det en god ide at anvende en online sammenligningstjeneste, såsom Samlo.dk (læs mere herom nedenfor), til at sammenligne de mange forbrugslån. Gennem denne portal kan du få indblik i flere forskellige muligheder for at optage billige lån. Du får fat i de forskellige tilbud på forbrugslån ved at udfylde en ansøgning, hvorefter du vil modtage tilbuddene.

Såfremt du går ned i en fysisk bank og optager det første forbrugslån, du tilbydes, så risikerer du at betale mere for dit forbrugslån, end hvad nødvendigt er. Derfor anbefales det, at du, som nævnt ovenfor, først låner pengene, når du har sammenlignet alle lån ved at sætte dig ordentligt ind i gældende vilkår, herunder renterne og gebyrerne ved at optage et nyt lån.

Kan man samle forbrugslån?

Ønsker man at samle sine lån, fordi man har mange lån (eksempelvis mange mindre forbrugslån fordelt hos forskellige kreditorer), så er der heldigvis gode muligheder for netop dette.

Et samlelån er et lån, som samler eksisterende lån. Altså er samlelån for dem, som har eksisterende gæld baseret på flere lån, og som ønsker at opnå de mange fordele, der er forbundet med at sammenlægge alle de eksisterende forbrugslån i ét billigere lån.

Først og fremmest er der mange penge at spare, når lånene er samlet ét sted, idet du kan spare penge ved ikke længere at have renter og gebyrer tilknyttet mange forskellige lån. Når lånene samles i ét større, så vil der typisk kunne opnås en lavere rente, og der er herefter også kun gebyrer tilknyttet dette ene lån. Således vil du heller ikke have månedlige ydelser tilknyttet flere lån, men kunne indfri dit lån hurigere.

Yderligere er sammenlægningen af online forbrugslån en god måde til at skabe et større økonomisk overblik. Når forbrugslånene samles, så vil du netop ikke længere skulle betale af på gæld til mange forskellige kreditorer, men kun skulle forholde dig til dette ene lån hos én udbyder.

Sammenlign forbrugslån via Samlo.dk

Du kan helt gratis og uforpligtende sammenligne forbrugslån hos Samlo.dk. Samlo.dk har netop en sammenligningsportal over de mange banker, som udbyder forbrugslån. Denne portal gør det nemt at stille de tilgængelige forbrugslån op imod hinanden via en forbrugslån-oversigt, som giver dig indblik i alle de nøgletal, du bør kende til – eksempelvis ÅOP, samlet kreditbeløb, løbetid, løbebeløb, renter og gebyrer. På baggrund heraf er det muligt for dig at finde frem til det bedste forbrugslån, som har gode lånevilkår og lave omkostninger.

Vurder først hvor stort et lånebeløb (samlet kreditbeløb), du har brug for, og find desuden ud af, om du vil have en lang eller kort løbetid. Når du har sat dig for, hvilket lånebeløb du har brug for og hvilken løbetid, du ønsker, kan du sammenligne lånene ud fra deres ÅOP (altså de årlige omkostninger i procent). Det er i Danmark et lovkrav, at der er gennemsigtighed omkring lånevilkårene, hvorfor ÅOP altid vil være tydeliggjort.

Det vil ikke være tilstrækkeligt eller nok kun at kigge på, om de enkelte forbrugslån har en lav rente, da gebyrer ligeledes vil influere de samlede omkostninger. ÅOP er den bedste indikation på, hvilket lån der er dyrt og hvilket der er et billigere forbrugslån, da ÅOP indeholder alle de omkostninger, der er ved at låne pengene og tilbagebetale lånet, herunder lånets pålydende rente og gebyrer.

Vælger du at optage forbrugslån, så husk altid at sætte dig ordentligt ind i de gældende vilkår og regler, så du er sikker på, at du betaler lånet tilbage efter gældende regler. Skulle du fortryde dit lån, så er det netop også disse regler og vilkår, du vil skulle kende til for at vide, hvilke muligheder du har.

Forskellige typer forbrugslån

Der findes flere forskellige typer forbrugslån, idet du både kan optage et lån gennem en fysisk traditionel bank, hvor du stiller en sikkerhed for lånet, eller via en online låneudbyder uden at stille sikkerhed for lånet.

Spørgsmålet er, hvad fordelene og ulemperne er ved de forskellige måder at optage lån på. Vi har forsøgt at tydeliggøre dette herunder, hvor vi har skitseret muligheder og begrænsninger ved de to måder at låne på.

Forbrugslån (privatlån) gennem fysisk bank: sikret lån

Fordelene ved at optage et forbrugslån, også kaldet et privatlån, i traditionelle fysiske banker er, at det ofte er muligt at få en lavere rente end ved forbrugslån fra online udbydere. Det skyldes, at der stilles en en sikkerhed for det pågældende lån.

Det kan imidlertid være sværere at blive godkendt til lånet hos banken, idet der oftest stilles højere krav til kreditvurderingen, og hvor du ligeledes skal kunne redegøre for, hvad du skal låne penge til, således at banken kan opnå en sikkerhed herigennem. Disse krav er ikke på samme vis til stede ved optagelse af et forbrugslån via online låneudbydere.

Usikret forbrugslån via online låneudbydere

Der er mange fordele ved at vælge et forbrugslån via en online udbydere. Herunder fremgår de væsentligste fordele:

  • Lån penge hurtigt via en nem ansøgningsproces
  • Modtag hurtigt svar og indhent flere lånetilbud
  • Nemt at sammenligne tilbuddene
  • Usikret lån til forbrug
  • Ingen krav til indskud
  • Hurtig overførsel af pengene

De ovenstående fordele uddybes i det følgende nedenfor.

Først og fremmest er processen om at ansøge om et forbrugslån og derigennem indhente lånetilbud nem. Det tager blot et kort øjeblik at udfylde ansøgningsformularen, og det er desuden helt gratis og uforpligtende at lave en ansøgning.

Du modtager hurtigt svar på, om du er godkendt til at låne, hvortil du vil få tilsendt flere forskellige personlige lånetilbud.

Når du modtager de forskellige lånetilbud, vil du nemt kunne sammenligne vilkårene på de lån, som har samme lånebeløb og løbetid. På baggrund af ÅOP kan du finde frem til det bedste lån, der passer til din situation og dine behov.

Da der er tale om usikrede lån, har du frihed i forhold til at vælge, hvad lånet skal bruges på. Altså er der ingen krav til, at pengene skal stilles i sikkerhed i eksempelvis en bolig.

Der er ingen krav til indskud, når du tager et forbrugslån. Det vil der omvendt ofte være, såfremt du låner et privatlån med sikkerhed gennem banken.

Vælger du at underskrive låneaftalen på et af de attraktive forbrugslån, så vil pengene blive hurtigt udbetalt til din bankkonto. Altså er det en super nem og hurtig proces, der gør, at du inden for en kort periode har pengene til forbrug.

Sammenfattende om de forskellige typer lån

Der er altså mange fordele ved at vælge en online udbyder frem for at låne gennem en traditionel bank. Det er imidlertid vigtigt at påpege, at en af ulemperne ved usikrede forbrugslån er, at der ofte er højere omkostninger forbundet med at optage dem gennem en online udbyder end ved at optage et privatlån med sikkerhed via traditionel bank.

Årsagen hertil er, at der jo netop er tale om et usikret lån, hvorved låneudbyderen ikke har en økonomisk sikkerhed på samme måde som ved de sikrede lån, hvis du stopper med at tilbagebetale din gæld. Det er naturligvis vigtigt at påpege, at det er altid er vigtigt og anbefales at betale forbrugslånet tilbage rettidigt, altså at der afdrages på det til tiden, da omkostningerne ved at have lånet ellers hurtigt løber op, og man kan yderligere risikere at blive registreret som dårlig betaler i RKI eller debitor registret.

Dog, som tidligere påpeget, er processen meget længere, mere besværlig og der stilles højere krav, når dit lån optages gennem banken, hvorved det kan være sværere at blive godkendt i banken end online.

På baggrund af ovenstående er det altså vigtigt at gøre op med sig selv, hvad man ønsker at låne til, herunder om man har brug for et lån, hvor der ikke er krav til sikkerhed, eller om man har mere tid til ansøgnings- og godkendelsesprocessen og samtidig vil kunne stille sikkerhed i det, pengene lånes til.

Er sidstnævnte tilfældet, så kan det være, at et privatlån er for dig, men har du omvendt behov for at låne til præcist det, du vil, uden at skulle redegøre herfor, og ønsker du at få fat i et forbrugslån nemt og hurtigt, så er der større sandsynlighed for, at du er på udkig efter et online lån.