Lån med kautionist (2023) – Sammenlign de bedste kautionist lån her

Står du i den situation, at du har brug for at optage et lån, men ikke har mulighed for at låne penge, eksempelvis fordi du er blevet registreret i RKI? Så tilbyder enkelte låneudbydere, at du kan optage lån med kautionist.

Her på siden kan du læse meget mere om kautionistlån, og vi giver dig indblik i svarene på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål herom.

Vi giver dig blandt andet svar på, hvem som kan låne med en kautionist, hvordan det foregår, og hvad det vil sige at stille kaution. Herudover informerer vi dig om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du enten låner med en kautionist eller medansøger, eller hvis du vælger at kautionere for en anden person.

Hvem kan låne med en kautionist?

At låne med en kautionist er som udgangspunkt for dig, som har brug for et lån, men som har mistet muligheden for at låne penge, eksempelvis fordi du står registreret som dårlig betaler i RKI eller Debitor Registret.

Har du fundet en, som vil kautionere for lånet, så vil udvalgte låneudbydere gerne låne dig penge til trods for din tidligere tilbagebetalingshistorik. Det vil altså kræve, at du kender en, som vil kautionere for dig; kautionisten vil typisk være en privatperson, som stoler på dig, og som derfor gerne vil kautionere for lånet.

For at du kan låne penge med kautionist, vil det naturligvis være et krav, at kautionisten har en sund og stabil privatøkonomi, samt at vedkommende ikke selv står registreret som dårlig betaler. De specifikke krav til kautionisten kan du læse mere om længere nede på siden.

Hvad er et kautionistlån? – Lån penge med kaution

Et kautionistlån er, som navnet antyder, et lån, som optages med en kautionist, og som kan bruges til alle formål. Som kautionist skal man som udgangspunkt ikke afdrage på lånet, medmindre låntageren stopper med at betale afdragene, eller ikke længere har mulighed for at lave en månedlig betaling – i sådanne tilfælde vil lånet netop overgå til personen, som stiller kaution.

Hermed fungerer kaution som en sikkerhed for låneudbyderen, idet den person, som kautionerer, overtager ansvaret, såfremt debitor ikke afdrager på lånet rettidigt til kreditoren.

Forskellige typer lån med kautionist

Der findes flere forskellige typer kaution hos de respektive låneudbydere, hvor de mest almindelige typer er henholdsvis såkaldt ‘selvskylderkaution’ og ‘simpel kaution’.

Selvskylderkaution er den hyppigst anvendte form for kautionistlån. Denne type lån indebærer, at den pågældende bank eller låneudbyder med det samme vil kunne kræve penge fra personen, der kautionerer, såfremt låntager stopper med at betale af på lånet til tiden.

Simpel kaution betyder, at den pågældende låneudbyder ikke kan kræve penge fra kautionisten, før banken har fremskaffet beviser på, at låntager ikke kan betale af på lånet. Har banken imidlertid fået beviser herpå, så vil kautionisten overtage lånet.

Udover selvskylderkaution og simpel kaution findes der også andre former for kautionistlån. Det er som følge heraf vigtigt altid, både som låntager og som kautionist, at sætte sig ordentligt ind i regler og vilkår herfor. Den pågældende type kaution har netop også væsentlig betydning for kautionistens rettigheder.

Lån penge trods RKI med kautionist – er det muligt?

Står man registreret i RKI eller Debitor Registret, så er det som udgangspunkt ikke muligt at optage lån, uanset om det er gennem egen bank eller en online låneudbyder, da man således står registreret som dårlig betaler på baggrund af sin tidligere kredithistorie.

Dog har man i sådanne situationer alligevel mulighed for at låne, hvis man har en kautionist. Ved lån med kautionist fungerer kautionisten netop som en sikkerhed for banken eller låneudbyderen. Udfyld en låneansøgning for at finde ud af, hvilke muligheder du har for at låne med kautionist trods RKI.

Lån trods RKI med kautionist 2023

I 2023 har du altid mulighed for at finde en låneudbyder, der godt vil tilbyde dig et lån, hvis du altså kan stille med en kautionist. En kautionist er en person, som kautionerer for dig – altså stiller sikkerhed for at vedkommende kan betale på dine vegne, hvis du ikke selv kan.

Stort set de fleste af de låneudbydere vi sammenligner på vores side, kan tilbyde lån trods RKI med kautionist. Derfor er det bare at vælge det lån, som passer dig bedst. Det afhænger selvfølgelig af størrelsen på lånet og renten.

Søger du i stedet et lån, hvor du ikke behøver stille en kautionist? Se mere herunder om hvordan det kan lade sig gøre.

Lån trods RKI uden kautionist 2023

Mange tror at der findes en vej ud til at låne en masse penge uden en kautionist. Det gør der altså ikke og man skal passe på med disse tanker. Selvom et uforpligtende lån til at have lidt ekstra økonomisk overskud virker som en god ide – så er det ikke det.

Der findes ikke noget der hedder uforpligtende i låneverdenen. Et lån skal altid betales tilbage! Husk det. Med renter. Hvis du ikke betaler dine afdrag og dine renter, kommer der bøder oveni og lånet bliver meget dyrere.

Et lån på 10.000kr der ikke tilbagebetales i god tid, kan faktisk ende med at koste helt op til 60.000 kr i alt. Det giver ikke rigtigt mening vel? At gældssætte sig selv for 60.000 kr fordi man skulle bruge 10.000 kroner på en ferie eller noget andet?

Husk derfor – der findes ingen let løsning for at få et låne penge trods RKI uden en kautionist. Der skal altid være nogen der kan hjælpe dig med at betale pengene tilbage, så du er sikker på ikke at ende i långivernes dyre gældsspiral.

Hvad er RKI?

RKI (Ribers Kredit Information) er et Dansk register over dårlige betalere, som ejes af Experian.

Står du i RKI og vil have flere oplysninger om hvordan du kommer ud – læs mere her!

RKI anvendes af både større banker og andre lån- og kreditleverandører. Experian er et seriøst firma, men noget der for mange kunder kan betyde et problem.

RKI gemmer oplysninger om kreditrapporter. Det betyder, at du der vælger at ansøge om lån der bruger RKI, kan forvente at andre banker og långivere også vil kunne se din ansøgning. Jo flere kreditrapporter registreres, jo værre bliver din kreditvurdering.

Forskellen på en kautionist og en medansøger

Mange forveksler dét at optage et lån med kautionist med dét at låne med en medansøger. Der er imidlertid visse helt centrale forskelle mellem de to lånemetoder, som gennemgås i det følgende.

Fælles for de to metoder er dog, at de højner muligheden for at man kan blive godkendt til et lån, idet der således er en større sikkerhed for banken – enten fordi der er to låntagere i form af en medansøger og hovedansøger, eller fordi der er en kautionist tilknyttet det pågældende lån.

Lån med kautionist

Når du optager et lån med en kautionist, så er det dig, som er låntager, og som derved skal afdrage på lånet. Kautionisten skal kun afdrage på lånet, såfremt debitor ikke afdrager til tiden eller ikke længere har mulighed for at tilbagebetale lånet.

Lån med medansøger

Ved et lån med en medansøger, så vil medansøgeren også være med til at afdrage på lånet. Medansøgeren vil typisk være en samlever eller en partner, hvorved lånet optages ud fra et fælles mål eller ønske. Hermed vil medansøgeren også hæfte for lånet på lige fod som hovedansøgeren, hvorved der bliver tale om fælles gæld.

Fordele og ulemper ved at låne penge med kautionist

Der er fordele såvel som ulemper ved at låne penge med kautionist. Det anbefales, at du sætter dig ind i disse, så du kan finde ud af, om et kautionistlån er noget for dig.

Herunder har vi belyst nogle af de fordele og ulemper, som er forbundet med at optage et kautionistlån.

Fordele ved lån med kautionist

Der er mange fordele ved at låne penge med kautionist. Nogle af de væsentligste fordele ved at låne med en kautionist er følgende:

  • Lån trods RKI
  • Lån trods svækket økonomi
  • Opnå en lavere rente og dermed et billigere lån

Disse fordele gennemgås i dybden nedenfor.

En helt central fordel ved at låne med kautionist er først og fremmest, at man som låntager kan få mulighed for at låne trods RKI. Altså kan du låne penge på trods af din tidligere gæld og tilbagebetalingshistorik, herunder hvis du eksempelvis har haft flere lån, som du ikke har betalt af på til tiden. Dette er således en fordel, såfremt du står i en situation, hvor du virkelig har brug for at låne penge. Låneudbyderen vil medtage en kreditvurdering af kautionisten, når dine lånemuligheder vurderes, og således vil kautionen fungere som en sikkerhed for den bank, der låner dig pengene.

Står du i den situation, at banken eller låneudbyderen har foretaget en kreditvurdering af din egen økonomi og på baggrund heraf ikke godkender dig til et nyt lån, så kan kautionisten i mange tilfælde være nøglen for dig til alligevel at blive godkendt som låntager. Der kan være flere grunde til, at man ikke bliver godkendt til at låne penge, selvom man ikke står registreret i RKI. De hyppigste er, at man ikke har en fast indtægt, eller at man generelt har en lav indtægt, hvorved man har et for småt månedligt rådighedsbeløb. Det kan også være, at man i forvejen har meget gæld fra flere små lån, som man afdrager på – altså bliver den eksisterende gæld fra de nuværende lån en hæmsko. Har du en person i din omgangskreds, som gerne vil stille kaution for dig, så vil det dog alligevel være muligt at optage et kautionist-lån hos en af de respektive låneudbydere.

Endvidere er en central fordel ved kautionistlån, at du ofte vil kunne opnå en lavere rente, når der er en kautionist, hvilket altså kan medføre et billigere lån. Det skyldes, at låneudbyderen har forøgede chancer for at få sine penge tilbagebetalt, når der er en kautionist, og som følge heraf vil låneudbyderen som regel også være villig til at tilbyde en mere fordelagtig rente. Således kan en kautionist også være med til at gøre dit lån billigere.

Ulemper ved lån med kautionist

Det er vigtigt at understrege, at der ikke kun er fordele forbundet med at optage et kautionistlån. Vi kan netop også pege på enkelte ulemper, som er vigtige at have in mente, når det vurderes, om et lån med kaution er noget for dig. Af ulemperne ved kautionistlån kan følgende nævnes:

  • Processen om at blive lånegodkendt kan være lidt længere
  • Det kan være svært at finde en kautionist
  • Der kan være konsekvenser ved at optage et kautionistlån, hvis du ikke afdrager til tiden

De ovenfor nævnte ulemper ved at optage lån sammen med en kautionist uddybes i det følgende.

Først og fremmest er det relevant at påpege, at selve ansøgnings- og godkendelsesprocessen som oftest er en smule længere, når der lånes med en kautionist, sammenlignet med hvis et almindeligt lån optages alene. Det skyldes, at de respektive låneudbydere både skal foretage en kreditvurdering og kreditgodkendelse af dig og af kautionisten for at kunne give eventuelle tilbud på lån med kaution.

Herudover er det naturligvis essentielt, at du kender en person, som vil kautionere for dig. For nogen kan det være svært at finde en kautionist, og det er naturligvis afgørende at have en kautionist for at optage et lån med kaution.

Som kautionist påtager man sig et stort ansvar, og man løber ligeledes en vis risiko, når man vælger at kautionere. Man må imidlertid formode, at en person kun kautionerer, hvis vedkommende stoler nok på låntager til, at låntageren selv sørger for at afdrage på lånet rettidigt. Det antages, at det vil kunne få store konsekvenser for relationen, såfremt man som låntager stopper med at afdrage på lånet eller ikke længere har mulighed for at betale af på det som planlagt. Så vil det netop være kautionisten, som hænger på lånet og står til at skulle betale af på det.

I forlængelse af sidstnævnte pointe vil vi naturligvis understrege vigtigheden af kun at optage et kautionistlån, hvis du er helt sikker på, at du vil kunne betale af på lånet til tiden og derved inden for den løbetid, som lånet er underlagt. Du bør altid foretage en grundig vurdering af din økonomi, inden du optager lån.

Hvilke krav er der til en kautionist?

Man skal leve op til en række krav for at kunne få lov til at stille kaution for en låntager. Der vil i denne forbindelse blive foretaget en kreditvurdering af personen, som tilbyder at kautionere, og som indebærer en vurdering af vedkommendes privatøkonomi, herunder om der er en stabil indkomst. Hertil er det naturligvis vigtigt, at kautionisten har en fornuftig kredithistorie.

På baggrund af disse faktorer vurderes det, om kautionisten kan erklæres egnet til at stille kaution, således at låneudbyderen kan få sine penge igen, såfremt låntager stopper med at afdrage på lånet.

Yderligere er der krav til, at personen, som kautionerer, skal have bopæl i Danmark og være minimum 18 år. Personen må ikke være registreret i RKI eller Debitor Registret, og herudover må vedkommende ikke dele bankkonto sammen med personen, som optager lånet – den primære ansøger og kautionisten må altså ikke have fælles økonomi.

Hvilke rettigheder og forpligtelser har kautionisten?

Som kautionist har man naturligvis en række rettigheder, som skal sikre, at låntageren ikke bare optager et lån for derefter at stoppe med at betale af på det, således at kautionisten hænger på låneaftalen. De specifikke rettigheder afhænger dels af, hvilken form for lån med kautionist, der er tale om.

Som regel vil personen, der kautionerer, have såkaldt regresret, som indebærer, at man kan kræve at få de penge tilbage, som man har betalt for låntageren til banken. Således vil låntageren altså ikke være fuldstændigt fritaget fra sit lån, selvom den pågældende låneudbyder har fået sine penge, da låntageren dermed nu vil stå i gæld til personen, som har kautioneret.

Når først man har underskrevet låneaftalen, er det som udgangspunkt ikke muligt for en kautionist at komme ud af kautionslånet, medmindre man vælger at lave en samlet tilbagebetaling og dermed vælger at indfri det pågældende lån for personen, der kautioneres for. Låneudbyderen vil netop være sikker på at få sine penge tilbage, hvorfor banken/udbyderen almindeligvis ikke vil være interesseret i, at man som kautionist kommer ud af låneaftalen.

Det er naturligvis vigtigt, at du sætter dig ordentligt ind i dine rettigheder og forpligtelser, inden du eventuelt vælger at kautionere for en person. Som kautionist påtager man sig netop et stort ansvar, idet det vil være dig, som hæfter for lånet og dermed skal tilbagebetale pengene, hvis låntageren stopper med at betale af på sit lån. Således kan du komme til at hænge på en andens gæld, hvis vedkommende ikke selv afbetaler rettidigt.

Afklar derfor altid med dig selv, om du ønsker at tage dette ansvar på dig; hvis du vælger at kautionere for en person, så gør op med dig selv, om du har nok tillid til, at vedkommende overholder sin aftale, inden du underskriver låneaftalen.

Lån penge med flere kautionister gennem samkaution

Selvom vi på denne side primært har skrevet om at optage lån med én kautionist, så er det også muligt at indgå en låneaftale med flere kautionister. Når flere kautionister indgår i samme låneaftale, er der tale om såkaldt samkaution.

Hermed vil der altså være flere kautionister, som står til at skulle betale afdragene, såfremt låntageren stopper med at betale af på det respektive lån. At have flere kautionister på lånet, kan desuden være med til at gøre lånevilkårene endnu bedre.

Er der alternativer til at låne med en kautionist?

Der findes alternativer til lån med en kautionist. Eksempelvis er det også muligt at optage et lån med en medansøger, hvilket kan være relevant, hvis begge parter har andel i pengene, som lånes.

Det kan eksempelvis være relevant, hvis du og din partner eller samlever vælger at ansøge om et lån med henblik på at få renoveret noget på jeres bolig; således giver det mening at medtage en medansøger i ansøgningen for at forbedre jeres lånemuligheder.

Hvis man låner med en medansøger, så vil det som regel også være muligt at opnå en bedre rente, end hvis man låner penge alene. At have en medansøger gør det mindre risikabelt for banken at låne jer penge, hvorfor banken som regel også vil være villig til at tilbyde jer bedre låneforhold.

Hvordan kan man som ansøger få det bedste lån, hvis man har en kautionist?

For at få det bedste lån med kautionist er det vigtigt, at du sammenligner markedets lånemuligheder. Det skyldes, at der kan være stor forskel på, hvilke renter og gebyrer de respektive udbydere tilbyder på deres lån.

Den nemmeste og hurtigste måde til sammenligning af lån med kautionist, er ved at udfylde en uforpligtende og gratis låneansøgning, hvorefter du vil modtage lånetilbud fra de banker, der udbyder kautionist-lån. Alle informationer om omkostninger, herunder renter, gebyrer og det samlede tilbagebetalingsbeløb, vil stå tydeligt fremskrevet på alle lån, da dette er et lovkrav i Danmark.

Det vil ikke være nok blot at lede efter et lån med en lav rente, da der kan være andre gebyrer og omkostninger ved at optage det pågældende lån, som påvirker beløbet for samlet tilbagebetaling.

Som følge heraf er det vigtigt, at du sammenligner de respektive lån ud fra deres ÅOP (årlige omkostninger i procent), da dette nøgletal giver et mere realistisk indblik i prisen på det pågældende lån end den nominelle rente alene.

Når du sammenligner lånene, skal du desuden vurdere hvilken løbetid, der passer til dig og din økonomi. På baggrund af lånets løbetid og ÅOP kan du finde du af, hvor du får det billigste lån med lavest samlet tilbagebetaling, som passer til din økonomiske situation.

Sådan optager du et lån med kautionist

For at optage et kautionist-lån skal du først finde en god kautionist, som har tillid til dig og vil kautionere for dit lån. Denne person skal naturligvis have en sund økonomi og kredithistorie for at kunne blive godkendt til at kautionere.

Dernæst skal du ansøge om et kautionist-lån, hvilket gøres ved at udfylde en uforpligtende ansøgning. Her skal du som låntager angive faktorer såsom ønsket samlet kreditbeløb og løbetid. Lånets løbetid har betydning for, hvor længe du skal betale af på det pågældende lån, før du har indfriet gælden.

Efter at have udfyldt en ansøgning, vil du modtage lånetilbud fra de udbydere på lånemarkedet, som kan tilbyde dig et kautionistlån. Renterne og lånevilkårene varierer fra udbyder til udbyder, lige såvel som at omkostningerne afhænger af din økonomi samt af kautionistens økonomi, hvorfor det er vigtigt at sætte sig ordentligt ind i disse faktorer (særligt lånenes ÅOP), før et lån vælges.

Bliver du godkendt til et kautionist-lån, og vælger du at tage imod et af lånetilbuddene, så skal låneaftalen underskrives, og efter få bankdage vil pengene stå på din konto som et samlet kreditbeløb – hermed kan lånet bruges på lige netop dét, du har planlagt. Herefter skal du naturligvis sørge for at betale afdragene ud fra det pågældende låns regler og vilkår inden for lånets løbetid.

👍 Hvilke lånudbydere låner penge ud med en kautionist?

Hos Samlo.dk finder du alle lånudbydere, som tilbyder låntagere muligheden at ansøge og optage et lån med en kautionist. Der findes i dag mange udbydere og vi sammenligner de fleste for at give dig overblik til at træffe det rette valg.

👍 Hvad er fordelen med at låne penge med en medansøger?

Du har langt større chance for at få godkendt dit lån, da långiver har en garanti for at de får pengene ind via din kautionist. Hvis du så ikke betaler pengene tilbage til tiden, så hæfter din medansøger for dem i stedet.