Lån uden sikkerhed (2023)

Her på siden forklarer vi, hvad et lån uden sikkerhed er, og vi giver dig indblik i, hvordan man på bedste, nemmeste og billigste vis kan optage et lån uden sikkerhed ved at ansøge hos en af vores samarbejdspartnere.

Er du således på udkig efter lånemuligheder, hvor du ikke stiller sikkerhed for lånet, så er du kommet til det rette sted. Vi guider dig i ansøgningsprocessen og giver dig mulighed for at indhente tilbud på usikrede lån fra markedets bedste låneudbydere.

Hermed bliver det nemmere for dig at navigere i lånemarkedet og finde frem til det lån, som passer til din situation. Her på siden svarer vi desuden løbende på en række af de hyppigst stillede spørgsmål om lån uden sikkerhed.

Hvornår kan man ansøge om et lån uden sikkerhed?

For at kunne ansøge om et lån uden sikkerhed, er der visse krav, man skal leve op til. Der er først og fremmest en række lovkrav, som skal følges. Herudover kan der være variation i, hvilke specifikke krav og betingelser som er fastsat af de enkelte banker eller låneudbydere.

Lever man op til kravene, da kan man udfylde ansøgningsformularen og herigennem modtage tilbud på lån uden sikkerhed.

Aldersgrænsen

Ifølge dansk lovgivning skal man som minimum være fyldt 18 år for at optage et lån uden sikkerhed, og for nogle låneudbydere er aldersgrænsen sat højere (typisk 21 år eller 23 år). Er sidstnævnte tilfældet, da vil det være angivet hos den pågældende låneudbyder.

Bopæl i Danmark og dansk statsborgerskab, bankkonto og CPR-nummer

Herudover skal man som regel være bosat i Danmark samt have dansk statsborgerskab for at kunne få et lån uden sikkerhed. Det vil i forlængelse heraf typisk også være et krav hos de fleste udbydere, at man har et dansk CPR-nummer og en dansk bankkonto.

Specifikke krav og betingelser

Som tidligere påpeget kan der være specifikke krav og betingelser for, hvornår man kan ansøge om et lån uden sikkerhed hos de enkelte banker.

Det anbefales altid, at man sætter sig ind i de gældende regler. For nogle kan det imidlertid virke uoverskueligt og forvirrende at finde rundt i alle reglerne, hvorfor vi har gjort dette nemmere:

Når ansøgningsformularen udfyldes hos os, da vil du netop kun modtage lånetilbud fra de udbydere, hvor du lever op til kravene for at låne penge. Modtager du eksempelvis et tilbud fra Express Bank, da vil det være ensbetydende med, at du på baggrund af din ansøgning er blevet lånegodkendt der.

Hvad er et lån uden sikkerhed?

Et lån uden sikkerhed er en låntype, hvor der ikke skal stilles en sikkerhed, eksempelvis en bolig, for at optage lånet. Et lån uden sikkerhed kan desuden bruges på lige netop dét, du har lyst til, idet der ikke er nogle krav til, hvad lånet bruges på.

Som følge heraf kaldes et lån uden sikkerhed også for et forbrugslån, da der ikke skal redegøres for formålet med at optage lånet – pengene kan bruges på forbrug eller lige præcis dét, man har lyst til, såsom en stor havefest i anledning af en rund fødselsdag, en ny jakke, renovering af stuen eller til betaling af uforudsete udgifter.

Hvordan kan jeg låne penge uden sikkerhed?

Vi har gjort det nemt for dig at navigere i lånemarkedet med henblik på at finde det bedste lån uden sikkerhed. For at låne penge er det først og fremmest afgørende, at du lever op til de respektive krav og betingelser, der er for at måtte låne penge hos de enkelte udbydere.

Lån penge uden at stille sikkerhed ved at følge disse trin:

  1. Vurdér hvilket lån, du har behov for
  2. Lav en ansøgning via vores formular
  3. Modtag lånetilbud fra vores samarbejdspartnere
  4. Sammenlign lånemulighederne
  5. Vælg det bedste lån og underskriv låneaftalen
  6. Modtag pengene på din konto og afbetal rettidigt efter gældende regler

Disse seks trin til at optage et lån uden sikkerhed gennemgås i dybden herunder.

Vurdér hvilket lån, du har behov for

Først og fremmest er det essentielt, at du vurderer, hvilket lån du reelt har behov for – og om det overhovedet er nødvendigt at optage et lån uden sikkerhed, eller om du eksempelvis kan spare op til det pågældende formål.

Der findes mange forskellige typer lån på markedet, men eftersom du er havnet på denne side, går vi ud fra, at du formentlig er på udkig efter et lån uden sikkerhed. Har du imidlertid fundet ud af, at du er på udkig efter en anden type lån, såsom et lån til bilkøb, så kan vi ligeledes hjælpe dig med at finde det billigste billån.

Du må i forlængelse heraf gøre op med dig selv, hvor stort et lånebeløb/samlet kreditbeløb, du har behov for, og yderligere må du vurdere, om du har præferencer hvad angår lånets løbetid, herunder estimeret månedlig ydelse.

Ønsker du eksempelvis den laveste månedlig ydelse, selvom løbetiden vil blive længere, da skal du oplyse herom. Er du omvendt mere fastsat på at have en kortere løbetid, selvom du så ikke vil få den laveste månedlig ydelse, da bør du angive dette, så lånetilbuddene er tilpasset dig.

Lån penge uden sikkerhed ved at udfylde ansøgningsformularen

Har du fundet ud af, hvilket billigt lån du er på udkig efter, så er du klar til at lave en ansøgning til låneudbyderne. Det gør du nemmest og hurtigst ved at anvende vores ansøgningsformular.

Når ansøgningen udfyldes, skal du angive hvor stort et lån, du er interesseret i (dvs. lånebeløbet), og yderligere kan du angive dine præferencer i forhold til tilbagebetalingsperioden, herunder forventet månedlig ydelse. Du skal desuden oplyse om din økonomi, således at låneudbyderne har mulighed for at foretage en såkaldt kreditvurdering af dig.

Kreditvurderingen foretages med henblik på først og fremmest at vurdere, om du er egnet til at optage et lån, og yderligere bruger bankerne den til at give dig lånetilbud, som er tilpasset din økonomiske situation – eksempelvis i forhold til hvor meget det vurderes, at du vil kunne afdrage ift. lånets månedlige ydelse.

Det tager kun et kort øjeblik at udfylde ansøgningsformularen, som desuden er helt gratis samt uforpligtende at benytte.

Modtag lånetilbud fra vores samarbejdspartnere

Når ansøgningen er sendt afsted, vil du efter kort tid modtage en række tilbud på lån uden sikkerhed fra de af vores samarbejdspartnere, som kan tilbyde dig et lån. På disse tilbud vil alle rettigheder samt regler og vilkår naturligvis være tydeligt fremskrevet, herunder bl.a. renter, samlede kreditomkostninger, løbetid og ÅOP.

Du vil kun modtage lånetilbud, såfremt du er kreditgodkendt, jf. kreditvurderingen som foretages af banken. Det skyldes, at bankerne naturligvis kun vil tilbyde lån til dem, som dels har en sund økonomi med et fornuftigt rådighedsbeløb til at kunne afdrage og dels har en god tilbagebetalingshistorik i forbindelse med tidligere eller nuværende gæld.

Sammenlign lånemulighederne og lån penge nemt

Fordelen ved at modtage flere forskellige lånetilbud er, at du nemt kan sammenligne disse med henblik på at finde billige lån, som passer til din situation. Der kan være mange penge at spare ved først at sammenligne lån, frem for bare at tage det første lån uden sikkerhed, du får øje på.

Vi har gjort det nemt for dig at sammenligne lånene ud fra faktorer såsom ÅOP, den pålydende rente, samlet tilbagebetaling (også kaldet samlet tilbagebetalingsbeløb) og løbetid.

For at finde frem til det billigste lån uden sikkerhed, når du sammenligner lån, bør du tage udgangspunkt i lånenes ÅOP, da ÅOP netop er et udtryk for de årlige omkostninger på lånet i procent. Lånet med lavest ÅOP vil således også være lånet med færrest omkostninger over hele tilbagebetalingsperioden, hvis de har samme løbetid.

Sammenligner du flere lån ud fra ÅOP, så er det vigtigt at du har samme løbetid på de lån uden sikkerhed, du sætter op imod hinanden, da ÅOP ellers ikke kan bruges til at få et retvisende indblik i, hvilket lån som er billigst. Et lån med en lav ÅOP kan netop gå hen og blive dyrere end et lån med lidt højere ÅOP, såfremt det første lån også har en markant længere løbetid.

Vælg det bedste lån og underskriv låneaftalen

Nu har du modtaget og sammenlignet lånetilbud – vælg frit det lån, som passer bedst til dine behov, og som yderligere har de bedste vilkår i form af lave omkostninger, herunder lave renter og gebyrer.

Når du har fundet det rette lån, er du klar til at underskrive låneaftalen. Det er naturligvis vigtigt, at du under alle omstændigheder husker at gennemlæse reglerne og vilkårene for det pågældende lån uden sikkerhed, så du er helt indforstået med disse – blandt andet så du er indforstået med ÅOP, samlet tilbagebetaling, månedlig ydelse og løbetid.

Modtag pengene på din konto og afbetal rettidigt efter gældende regler

Efter få bankdage vil du modtage de lånte penge på din bankkonto. Du vil kunne bruge dem på lige netop det, du ønsker samt har planlagt, idet der fra låneudbyderens side som nævnt ikke stilles krav til hvad, pengene bruges på.

Herefter vil du skulle tilbagebetale dit lån rettidigt efter lånets gældende regler og vilkår. Det er vigtigt, at du overholder den indgåede kreditaftale, således at låneudbyderen får sine penge tilbage til tiden, og du ikke ender med et dyrere lån end først antaget.

Desuden er det vigtigt at påpege, at du har ret til at fortryde den indgåede kreditaftale inden for en fast afgrænset tidsperiode på nogle bankdage.

Fordele og ulemper ved at låne penge uden sikkerhed

Der er både fordele såvel som ulemper ved at låne penge uden sikkerhed. For at få kendskab til disse, kan du læse med i det følgende, hvor vi skitserer de væsentligste fordele og ulemper ved ikke at skulle stille sikkerhed, når der lånes penge.

Fordele ved lån uden sikkerhed

Først og fremmest er det helt trygt og sikkert at optage et lån uden sikkerhed. Der er en lige så høj sikkerhed forbundet med de såkaldte usikrede lån som de sikrede lån, hvorfor du trygt kan optage lån, selvom du ikke stiller en sikkerhed for lånet.

Derudover er selve låneprocessen og ansøgningsprocessen til lån uden sikkerhed både nem og hurtig. Du vil få udbetalt pengene relativt hurtigt efter, at låneaftalen er underskrevet, hvilket er fordelagtigt, hvis du har brug for et hurtigt lån.

Ydermere er der ikke krav til, at du skal eje noget af særlig værdi, såsom en bolig eller bil, som du kan stille som sikkerhed for lånet. Det kan altså være en fordel for dig, som eksempelvis bor til leje og ikke ejer en bil. I forlængelse heraf risikerer du heller ikke at miste eller skulle sælge visse private ejendele, såsom en bil, såfremt du ikke formår at afbetale lånet rettidigt.

Til sidst er det væsentligt at påpege den fordel, at du ikke skal angive eller redegøre for, hvad dit lån bruges på. Det vil altså sige, at det er helt op til dig, hvad formålet med at optage et lån er, og du er, i modsætning til et sikret lån, ikke forpligtet til at angive, hvad du vælger at bruge lånet på.

Ulemper ved lån uden sikkerhed

Der kan også være enkelte ulemper ved at optage et lån uden sikkerhed. For det første vil der ofte være højere renter på usikrede lån end på de sikrede lån, hvilket netop skyldes, at man betaler for den øgede risiko, der for långiveren er forbundet med ikke at kræve en sikkerhed for lånet. Dette vil altså også få betydning for de samlede kreditomkostninger og dermed samlet tilbagebetaling.

Ydermere vil der som oftest være flere krav til låntagerens økonomi, da låneudbyderen vil være sikker på at kunne få sine penge tilbagebetalt inden for den planlagte tilbagebetalingsperiode.

Således vil der naturligvis kun udbydes lån til personer, som har en sund og fornuftig økonomi, hvilket kan gøre det sværere for nogle personer at blive lånegodkendt. Omvendt kan man dog også argumenteres for, at dette er godt, idet de mange krav er med til at sikre, at man ikke bare kan optage en masse lån, som er urealistiske for låntageren at få tilbagebetalt, hvorved vedkommende risikerer at ende med stor gæld.

Hvem kan få et lån uden sikkerhed?

Man kan få et lån uden sikkerhed, såfremt man lever op til de generelle krav og vilkår for at låne, herunder er minimum 18 år, har dansk bopæl og har dansk statsborgerskab. Derudover skal man være kreditgodkendt.

Kreditgodkendelsen afhænger af låntageren privatøkonomi og eventuelle tidligere eller nuværende gældshistorik. Hvis man har en sund økonomi med faste indtægter, et fornuftigt månedligt rådighedsbeløb og altid har tilbagebetalt tidligere (og/eller nuværende) lån til tiden, så vil man som udgangspunkt blive godkendt hos låneudbyderne til at kunne optage et lån uden sikkerhed.

Har man i modsætning hertil en ustabil økonomi og ingen faste indtægter, eller er man registreret i RKI eller Debitor Registret, så vil man ikke få mulighed for at optage et usikret lån. Dog er der visse situationer, hvor det for disse personer alligevel er muligt; har man enten en medansøger eller kautionist, så vil det hos nogle låneudbydere alligevel være muligt at optage et lån. En kautionist hæfter for lånet, såfremt låntageren ikke formår at afbetale til tiden, hvilket fungerer som en slags sikkerhed for låneudbyderen.

Hvad koster et usikret lån?

Alle lån er forbundet med visse omkostninger, da låneudbyderen naturligvis skal kunne tjene penge på at tilbyde et lån. Der er imidlertid ikke ét svar på, hvad et usikret lån koster, da prisen afhænger af mange forskellige faktorer. 

Prisen på online lån uden sikkerhed er blandt andet defineret af: lånebeløbet (også kaldet samlet kreditbeløb), løbetiden, renten, gebyrer, din personlige økonomi og udviklingen på lånemarkedet generelt. 

Lånebeløb/samlet kreditbeløb: Lånebeløbet har som regel en væsentlig betydning for, hvad prisen på lånet er. Som oftest vil bankerne tilbyde lavere renter på større lån, idet lån med et højt samlet kreditbeløb typisk er forbundet med en længere løbetid, hvor bankerne således tjener penge gennem renterne.

Løbetiden: Løbetiden, altså den periode hvor lånet tilbagebetales, har også betydning for den endelige pris. Hvis lånet skal tilbagebetales over en periode på eksempelvis to år, da vil man netop betale renter i de to år. Hvis man foretrækker en kortere løbetid, da vil det være ensbetydende med, at man vil skulle kunne afbetale mere om måneden.

Renten: Renten er en procentdel af den kapital, som lånes, og som skal tilbagebetales ved lånet. Således angiver den pålydende rente, hvor stor en del af det lånte beløb, du skal betale for at låne pengene i en given periode. Jo lavere nominel rente, jo billigere er det pågældende lån. Der kan være mange forskellige renter på det danske lånemarked, hvorfor det er vigtigt at være opmærksom herpå.

Gebyrer: Der pålægges som regel gebyrer, som også får betydning for, hvad prisen ender med at blive for lånet. I denne sammenhæng kan der både være stor forskel på hvor store gebyrerne er, men også hvor mange forskellige slags gebyrer der pålægges de respektive lån. Eksempler på gebyrer kan være administrations- og oprettelsesgebyrer samt diverse løbende gebyrer. Derfor er et lån med en højere rente ikke nødvendigvis det dyreste lån, såfremt der ved lån med lavere renter samtidig er pålagt utroligt mange gebyrer. Sammenlign lån ud fra ÅOP for at få et samlet indblik i lånets omkostninger, når alle udgifter er medregnet; der kan være mange penge at spare ved at sammenligne på baggrund af ÅOP.

Personlig økonomi: Låntagerens personlige økonomi har også betydning for, hvilke lånemuligheder vedkommende kan tilbydes. Man vil som regel kunne opnå et billigere lån grundet lavere renter, såfremt man har en god og sund økonomi, da banken dermed ikke finder det lige så risikabelt at låne pengene. Som følge heraf vil bankerne foretage en individuel kreditvurdering af låntager, hvor faktorer såsom de faste indtægter og det månedlige rådighedsbeløb vurderes, såfremt man laver en ansøgning.

Udviklingen på lånemarkedet generelt: Priserne på usikrede lån afhænger endvidere af den generelle udvikling på lånemarkedet, hvor renterne typisk vil følge det øvrige marked.

Priserne på online lån varierer desuden hos de enkelte låneudbydere. Dog er det centralt at understrege, at låneudbyderne naturligvis er interesseret i at være konkurrencedygtige på markedet, hvilket kommer låntagerne til fordel. De mange låneudbydere konkurrerer altså om at tilbyde billige lån med lave renter.

Udfyld en ansøgning – ansøg for at se en konkret pris på lån uden sikkerhed

For at få tilbud på lån uden sikkerhed, skal du lave ansøgning, hvorefter du vil modtage en række lånetilbud. Dermed vil du kunne se de nøjagtige priser og omkostninger på forskellige lån, herunder få indblik i den variable debitorrente på de enkelte lånetilbud.

Her kan du tage udgangspunkt i samlet tilbagebetaling for at få indblik i, hvor meget du samlet set skal tilbagebetale for at låne, mens de samlede kreditomkostninger (sommetider forkortet samlede kreditomk.) angiver, hvor stor en del af det tilbagebetalte beløb, som er omkostninger der er lagt oven i det lånte beløb.

For nemmest at kunne sammenligne priserne på lånetilbuddene, anbefales det som tidligere påpeget, at du tager udgangspunkt i ÅOP (årlige omkostninger i procent). Her er alle etableringsomkostninger samt betalingsgebyrer og renter medregnet i lånets pris.

Det bedste og billigste lån er dét online lån, som dels passer til din økonomiske situation, og som yderligere har en lav ÅOP og derved medfører en lav samlet tilbagebetaling.